Разходки


Разходка до “Беглик Таш”

Приказни камъни
карта  | галерия

Когато времето не позволява да отидете на плаж, може да направите разходка до едно от най-тайнствените и стари светилища - тракийско мегалитно светилище - Беглик Таш.

Разположено е на 13 км. от Лозенец, в резервата Ропотамо, след Приморско. До там може да стигнете с кола, като след табелата за отбивката  към Беклик Таш,  ще трябва да оставите колата на импровизирания паркинг и да  повървите пеша, но си заслужава.  Ще минете по черен път през гората, за около 15-20 минути ще стигнете до голяма зелена поляна, върху която ще видите огромен кръг от камъни, разположени върху скалиста повърхност.

Светилището е открито през 2003г., древните обитатели са обожествили местността , като са носели дарове за боговете и са я превръщали в своеобразен храм. С течение на времето са започнали да пренасят огромни камъни от околността и са построили жилища за обслужващите храма (жреците).

Светилището е изпълнявало функции, подобни на манастирите в наши дни.

Запазени са жертвеника, върху който няма открити следи от принесени жертвени животни, а са открити единствено растителни.

Ще видите олтара, който представлява огромен камък, закрепен само на две опорни точки върху плоската скала. Каменния трон върху който е седял жрецът или владетеля.

Слънчевия часовник разделящ деня на шест части.

Легендата разказва, че Одисей е преминал през светилището за да се допита до прорицателите и да принесе дарове на боговете преди да се отправи на неговото митично пътешествие.