Културен Афиш


LOZENETS JAZZ TIME 2013

Джаз фестивалът на Лозeнец
карта

За втора поредна година в Лозенец се състоя международния фестивал LOZENETS JAZZ TIME. Събитието се организира от кметството на с.Лозенец и община Царево, и с подкрепата на частни лица, за които джазът не е само музикален. Както любители на джаза, така и всички хора с усет за хубава музика наблюдаваха виртуозните музиканти.

В основната програма на фестивала бяха включени шест събития с разнообразен жанров обхват: от суинг и диксиленд музика, особено подходящи за щракане с пръсти, танцуване и наздравици, през импровизационното изкуство на 50-те и 60-те години, до интимното и поетично внушение на джаза, който пее на български.

През първия ден от програмата гостува холандската група AMARISZI, която завладя сърцата на хората със своята музика. Групата съчетава в песните си балканските ритми по един необикновен начин - освежаваща смесица от поп, реге, фолк и суинг. На сцената в центъра на Лозенец, ще се изяват едни от най-добрите джазови музиканти на България. Вчера на сцената се вихриха Dixieland All Stars в лицето на най-добрите български джазмени и вокалът Цветомир Цанков – енергичен, чаровен и изключително талантлив певец от младото поколение джазмени. Сред инструменталистите изпъкват имената на Росен Захариев, Петър Момчев, Димитър Карамфилов, Венко Захариев.

Последната вечер  бе отредена за забавления на най-малките с проекта „Джаз за деца”, в който всички присъстващи малчугани и техните родители могат да пеят и свирят заедно с утвърдените джаз музиканти, да опознаят различните инструменти, да пипнат джаза и да го заобичат.

За финал фестивалът бе запазил магията на Марина Господинова, Мария Донева, Антони Дончев и Венци Благоев, които представиха някои от най-обичаните джазови теми с оригинални поетични текстове на български език.

И в двата дни след концертната програмата  имаше джемсешъни с участието на звездите от фестивала и техни гости. Микрофоните бяха отворени за изява на всички присъстващи музиканти и певци, а публиката ги подкрепяше не само с аплодисменти, но и с одобрителни подвиквания и разхладителни летни питиета.

LOZENETS JAZZ TIME е сред новаторските инициативи на местното кметство. Стремим се да обогатим и разнообразим възможностите за летни приключения, които предлага курортът ни, който е прекрасно място за ваканция и остава незасегнат от гибелните влияния на бетона и чалга-културата. Искаме да утвърдим Лозенец като приветлива и гостоприемна туристическа дестинация, предлагаща на своите гости красива и чиста природа, удобства, уют и богат избор на културни и развлекателни събития -  мотивират се организаторите.

Подгряването на музикалните емоции в Лозенец започна ден по-рано – на 1-ви август, когато концерт  изнесе холандската група AMARISZI. Музиката им е пъстра смесица от балкански фолклор, реге, поп и клезмер, съчетани в оригинални композиции.

Ето и пълната програма на преминалия фестивал

LOZENETS JAZZ TIME 2013 Програма

Съптстваща програма
1-ви август

20.30 ч.
Концерт на холандската група AMARISZI

Основна програма
2-ри август

19:30 ч.
DIXIELAND ALL STARS – джаз от началото на ХХ век – рагтайм, диксиленд, суинг в изпълнение на:
Проф. Владимир Радулов – пиано, вокал
Цветомир Цанков – вокал, банджо
Милица Гладнишка – вокал
Венко Захариев  – кларинет, саксофон
Венци Благоев – тромпет
Павлин Павлов – тромбон
Огнян Весков – банджо
Красимир Стефанов – туба
Емил Костурков – барабани, washboard.

21:00 ч.
OPUS 5
Петър Момчев – саксофони
Росен Захариев – тромпети
Любо Цанев – пиано
Димитър Карамфилов – контрабас
Борислав Петров – барабани

22:30 ч.
ДЖЕМСЕШЪН с участието на звездите на фестивала и техни гости

3-ти август

19:30 ч.
Джаз за деца – лятно издание

Със специалното участие на
Даниела Илиева – вокал, и Лазар Мърмъров – пиано, вокал;

Димитър Благоев – китара

Станислав Арабаджиев – пиано

Венци Благоев – тромпет

Димитър Карамфилов – бас

Никола Горялов - барабани


21:00 ч.

JAP / ДжаП.Бг
„Джазът пее на български”

Марина Господинова – вокал
Мария Донева – думи
Антони Дончев – клавиши
Венци Благоев – флигорна, раковини

22:30 ч.

ДЖЕМСЕШЪН с участието на звездите на фестивала и техни гости.


Площада на Лозенец