Лозенец


Община Царево

Интересни данни за общината

Община Царево се намира в най-югоизточната част на България и заема половината от най-големия ни природен парк „Странджа”. На изток общината граничи с Черно море, на север – с Община Приморско, на запад с Община Малко Търново, на юг с Република Турция.

Съставните селища на Община Царево са 13 на брой: с. Лозенец, гр. Царево, с. Варвара, гр. Ахтопол, с. Синеморец, с. Резово, с. Велика, с. Фазаново, с. Бродилово, с. Изгрев, с. Кости, с. Българи, с. Кондолово, всяко излъчващо особено очарование. Населението наброява 9587 жители.

Разположена в най- слънчевото кътче на България, Община Царево е мястото, където се срещат синевата на топлото море и безбрежната зеленина на Странджа. Реките Велека  с дължина 147 км, плавателна в последните си 10 км, и Резовска, на границата с Турция, образуват влажни зони, които са дом на ценни растителни и животински видове. Съчетанието на живописни морски брегове и величествените планински хълмове са важен фактор за развитието на Общината като желана туристическа дестинация.

Община Царево е богата на паметници на културата, някои от които са с регионално и национално значение – античните “Ахтополска стена” и Гръцкото училище в гр. Ахтопол, църквите “Св. Успение Богородично” – гр. Царево, “Св.Св. Кирил и Методий” в с. Кости, “Св. Пантелеймон” в с. Бродилово, останки от мегалитната култура на траките и др. Интересен е фактът, че единствено в полите на Странджа, в с. Българи, са запазени корените на уникални езически обичаи, слели се във времето с православните традиции – Нестинарските игри върху огън в чест на Св.Св. Константин и Елена.

Горещ телефон на община Царево: +359 590 55010