Лозенец


За Лозенец

Китно морско селце и мека на светския елит
карта  | галерия

Лозенец е китно морско селце, разположено на южното Черноморие на територията на община Царево. Намира се на 65 км южно от Бургас и на 7 км от общинския център град Царево.

Лозенец е разположен е в най-югоизточната част на България на 450 км от София в подножието на Странджа планина. Странджа е един от най-слабо населените райони в България. На територията на планината се намира Природен парк „Странджа“, който е най-голямата защитена територия в България.

Населението на Лозенец по данни на община Царево е 564 жители, временно пребиваващите са 695 души, а през летните месеци те са в пъти повече.
Курортното селище е известно с хубавите си плажове, с фин пясък, благоприятен микроклимат, чудесна природа и уникална атмосфера, което го прави едно прекрасно място за живеене и почивка.

Освен със своите плажове Лозенец е известен и с нощния си живот и светските личности. В Лозенец купонът не спира. Модерни ресторанти и клубове поддържат парти ритъма през цялото лято. Знаменитостите и известните личности са част от магията на Лозенец.
Лозенец е любимо място за отдих на светския елит в България. Видни наши музиканти, художници, артисти, певци, спортисти и интелектуалци избират Лозенец за свой летен дом и ваканция.

Това е Лозенец - изпълнен с живот, музика, разговори и интелектуални спорове, специфичен амбианс и феерия.
Средните летни температури варират между 21-23 градуса за месеците юни и септември и между 26-28 градуса за юли и август. Измервания сочат, че морската вода в курортното село е една от най-чистите по българското Черноморие, а полезните микроелементи, като магнезий, калций, йод, бром и др., са високо ценени от специалисти от целия свят.

На площада в Лозенец се намира църквата "Св. Георги".

Официалният празник на селото е 6 май, Гергьовден.

В селцето се организират множество културни прояви. Обикновено се провеждат на площада в центъра. Организират се различни конкурси и концерти на български и чуждестранни групи, както и изпълнения на български фолклорни ансамбли.  

Диана Младенова – вокал, Николай Карагеоргиев - китара

 

Видео-компилация