Сърф


Сърф наръчник

Особенности на сърфа в Лозенец

ЛОЗЕНЕЦ е любимото място за практикуване на хавайски сърф, уиндсърф и кайт сърф, а когато няма вятър и вълни – особено популярния напоследък спорт сърф с гребло, SUP (Stand up paddleboard).

Лозенец предоставя ежедневно на всеки желаещ възможността да изпита тръпката и да покори вълните, родени от силата на вятъра и стихията на водата.

Наличието на сърф центрове на няколкото спотове прави достъпно и безопасно практикуването на този спорт.

 

Микро климат: Много слънце, топло и сухо лято, топла вода.

Местоположение и релеф: От една страна, благоприятстващо и подсилващо ветровете разположение, същевременно изключително безопасно: доминантните ветрове са в посока на морския бряг.

Морския бряг: Широка и дълга плажна ивица, покрита с фин пясък, което спомага за безопасното и приятно практикуване на сърф.

Вятър: Целосезонно подходящ вятър за учене и усъвършенстване на любимия спорт, уникална възможност да се използва вятър от четирите посоки на света.

Морска вода: Чиста, топла и не много солена – мечтата на всеки сърфист.

Вълни: Третият най-важен компонент, допълващ върховното удоволствие от практикуването на сърфа, са вълните. Лозенец е облагодетелстван с едни от най-добрите вълни за сърф по българското черноморие.        

Сърф Общество: Сърфът е навсякъде в Лозенец – няколко модерни сърф центъра, оборудвани с най-модерна екипировка, магазини за сърф екипировка, сърф фешън, сърф барове – сърф култура. Не случайно всяка година през септември месец Лозенец става домакин на сърф форум наречен “Сърф Сесия” (2012). На тази сесия се организират регати, фрее стайл, контест и други забавления, свързани с този спорт.

 

СЪРФ СПОТОВЕ:

Сърф на Централния плаж - Северна част

Най-универсалния и желан от много любители на водни спортове спот, тук всеки може да избере в зависимост от силата и посоката на вятъра и вълните какъв сърф да практикува: кайт, уинд, хавайски или сърф с гребло, SUP. Наличието на сърф център “OXO” прави възможно безопасното обучение и практикуване. Тези които желаят, могат да наемат модерна екипировка. Това е единственият безопасен и достъпен за напреднали сърфисти спот със силни и мощни вълни, родени от северните и североизточните ветрове.

Югоизточен вятър Сереко е най-харесваният от сърфистите вятър. Той се появява при хубаво топло време. Духа от обяд до вечерта и се характеризира с постоянната си сила между 6 до 11 м/с. Поражда ветрова вълна от 0,6 – 1,2 м. Извън залива (след острова), вятърът става малко по-силен и плътен. Това е идеалният вятър за напреднали сърфисти. Фигури, скокове, джайбове, всичко е позволено при този вятър. Има възможност за курсове „Даунуинд” до 15-20 км.

Сереко Сърфинг фотосесия, Лозенец Фотосесия "Сереко Сърфинг",
 Лозенец 08.2012 от Кирил Пейчев

 

Североизточният вятър Мелтем е вятърът на екстремните сърфисти. Той се появява при разваляне на времето и обикновено духа в продължение на три дни. Силата му е между 6-15 м/с, като първият и вторият ден е най-силен, а след това постепенно отслабва по сила. Този вятър поражда вълни, които могат да достигнат 2-5м. Интервалите между тях благоприятстват карането на сърф по тях. Влизането става максимално на север, където Shorebreak е по-малък, но и вятърът там е по-слаб и поривист. В централната и южна част на плажа, както и до самия бряг вятъра е по-слаб и поривист. Front loop, back loop и редица други трикове и фигури, наслаждават екзалтираната публика. Внимание: този вятър не се препоръчва за начинаещи и средно напреднали сърфисти. Опасността от счупена екипировка и контузии е реална.

Сърф Самураи фотосесия, Лозенец Фотосесия "Сърф Самураи",
 Лозенец 07.2012 от Драгомир Матеев

 

При хубаво време до обяд може да се насладите на вятъра от Запад-Северозапад, който е със сила 2-4 м/с. Морето е гладко като езеро. Това е идеалното време за обучение. Понякога този вятър е и по-силен, със скорост до 10-20м/с. Утихва внезапно по обяд. Влизането става в северната част, а силата на вятъра се усеща след острова.

Когато няма вятър – това е моментът за paddle board!

Хавайски сърф : Това е един от най-популярните хавайски сърф спотове по Черноморието.  Релефът на морското дъно, както и разположението на морския бряг го правят изключително благоприятен за практикуването на този прекрасен спорт. Северната и централната част на плажа са най-подходящи.  

Полезна информация: Сърф зоната се намира в северната част на плажа. Има  паркинг, както и импровизиран къмпинг, плажни барове и ресторанти.

 

Сърф на Оазис

Прекрасен сърф, основно при  Югоизточен вятър. На север дългият бряг на местността „Тарфа” служи като преграда за северния вятър и го прави подходящ за обучение. Наблизо е разположено модерно сърф училище, плажен бар и ресторант.  

Истинско щастие да се сърфира е при Югоизточен Вятър Сереко (6-11м/с). Вятърът е плътен и духа в централната и южна част на залива. Вълната е ветрова и достига 1,2 м. в северната му част. На юг е с по-малка височина. Джайбове и триковете се правят на 3 метра от плажа. Сянката на сърфиста върху белия пясък на дъното го следва навсякъде – истинска идилия. След носа на север вятърът става по-чист и силен. Към края на деня посоката се завърта на юг и вятърът става поривист, преди да утихне към 19 ч.

При вятър Север Североизток 6-10 м/с, посоката на вятъра е “On shore”.  Вятърът е поривист и отслабва в близост до брега, което прави влизането невъзможно. Наличието на рифови плитчини в северната част на залива го правят опасен.

Полезна информация: Достъпът до спота е ограничен поради наличието на курортния комплекс Оазис; има модерен сърф център, бар, ресторант, WC.

 

Сърф на Мидения плаж

Това е тайният спот на Лозенец при Югоизточен вятър. Спотът се намира на носа на местността Тарфа, между Оазис и централния плаж. Брегът е скалист, трудно достъпен, но идеален за средно напредналите кайт сърфисти. Те могат да покорят вълните и порива на вятъра и да стигнат до “Охо” центъра на централния плаж. Адреналинът е гарантиран.

На това място северният и североизточният вятър са най-силни. Скалистото дъно и бряг, огромните вълни и силни течения го превръщат в едно от най-опасните места в района не само за сърфиране, но дори и за къпане.

Сърф на Корал

Непокътнато място с дива природа и фин пясък, кайт зона и център за обучение. Корал се превърна в кайт спота на Лозенец.

На юг носът на областта мечата дупка прави Югоизточния-Сереко вятър поривист, особено в близост до брега.  Това са идеалните условия за кайт-сърф. В южната част на залива морето е тихо и спокойно.

Мястото е подходящо и при Изток-Североизточен вятър, когато на другите спотове влизането е невъзможно. Вятърът не е силен, със скорост от 6-7 м/с, но е „On shore”.

При Северен вятър влизането е по-трудно, но се кара много добре при големи вълни – „side onshore”.

Северозападният вятър е най-подходящ за този спот. Side shore условията са перфектни за скокове и трикове.

Полезна информация: Достъп с автомобил, паркирането става в гората, импровизиран къмпинг, бар, ресторант.

        

Метеорологични данни:

Температура на въздуха през летния сезон: юни – септември 25-30 градуса през деня, 20 през нощта.

Температура на водата през летния сезон: юни-септември 23 – 27 градуса.

През летния сезон е препоръчително да носите ликра и тънък неопренов костюм.

Линкове:

Компонентите на един уинд сърф. (от ОХО.bg)